Respect voor elkaar en vertrouwen in de toekomst
- Wie heeft waar recht op?
- Welke afspraken moeten we allemaal vastleggen voor onze kinderen?
- Wie blijft er in ons huis wonen? Of verkopen we het en gaan we allebei ergens anders wonen?
- Hoe ziet mijn financiële situatie er na de scheiding uit?
Je wereld op zijn kop
Je wilt afspraken maken, maar kunt de (fiscale) gevolgen niet overzien. Om nog maar te zwijgen over de soms heftige emoties die erbij komen kijken. Hierdoor is een constructief gesprek met elkaar aangaan, vaak niet meer mogelijk. Schakel een professional in en jullie worden op een onpartijdige, maar betrokken wijze begeleid in dit pijnlijke proces.
Ik help jullie om de echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Samen met jullie zorg ik ervoor dat je bij elke stap goede en zorgvuldige beslissingen kunt nemen. Ik breng jullie financiële situatie in kaart, zowel privé als van je onderneming en geef je op basis daarvan inzicht in alle rechten en plichten.
Waarover maken we afspraken?
Wanneer je uit elkaar gaat, zijn er allerlei zaken waarover je duidelijke afspraken moet maken. Dit geldt overigens niet alleen voor getrouwde koppels, maar ook voor samenwoners! Je moet je vermogen verdelen bij echtscheiding, maar er is nog veel meer om te regelen. Ik zorg dat dit allemaal besproken wordt, zodat jullie je daar geen zorgen over hoeven te maken. Denk hierbij aan:
- Een ouderschapsplan
- De kosten m.b.t. de kinderen
- De verdeling van jullie bezittingen
- Inzicht in de inkomens
- De eventuele partneralimentatie
- De verzekeringen
- De verdeling van het pensioen
- Het echtscheidingsconvenant
Voorkom emotionele chaos
Naast de financiële zaken die geregeld moeten worden, speelt de emotionele kant van dit proces een grote rol. Iedere scheiding leidt tot verlies en rouw. De impact van een scheiding is voor de meeste ex-partners groot en de emoties zijn vaak jaren voelbaar.
Wanneer een echtscheiding overgaat in een vechtscheiding wordt de emotionele chaos vaak nog groter. Voorkom een pijnlijk proces door goede begeleiding in te schakelen.
Alhoewel veel ex-partners vooral naar de toekomst kijken, kan het erg belangrijk zijn om ook aandacht te geven aan jullie relatie die binnenkort beëindigd wordt. Wanneer hier voldoende bij stil wordt gestaan, kunnen jullie betere ex-partners worden. Dit is voor jullie zelf belangrijk en helemaal wanneer er kinderen in het spel zijn! Dit neem ik dan ook mee in het traject.
Mijn werkwijze
De begeleiding van een echtscheiding verloopt volgens de volgende stappen:
Kennismakingsgesprek
We beginnen altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken jullie globale wensen en ik leg uit wat ik voor jullie kan betekenen in het proces. Ik vertel jullie meteen met welke tijdlijn jullie rekening moeten houden.
Inventarisatiegesprek
Besluiten jullie na de kennismaking om met mij aan de slag te gaan? Dan volgt, direct of op een later moment, een inventarisatiegesprek. Hierin gaan we dieper in op jullie wensen en behoeften. We kijken op welke punten er overeenstemming is en op welke vlakken we hier nog aan moeten werken.
Ouderschapsplan
Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan vormt het ouderschapsplan een belangrijk onderdeel van de scheiding. Hierin leggen we afspraken over de kinderen vast en bespreken we de kinderalimentatie.
Concept convenant
Op basis van alle informatie die ik van jullie heb gekregen en de keuzes die jullie willen maken, maak ik een concept convenant op. Hierin komen alle afspraken die jullie onderling willen maken, de vermogensverdeling en een alimentatieberekening. Zijn jullie het hier beiden over eens? Dan maak ik het convenant op waarin al jullie afspraken vastliggen. Dit nemen we samen nog een keer door voor het definitief wordt ingediend.
Rechtbank
Tot slot dien ik met behulp van een advocaat alle stukken in bij de rechtbank. Dit regel ik volledig voor jullie, dus hier heb je geen omkijken naar.
Je bent ondernemer, wat nu?
Uiteraard gelden de stappen die genomen moeten worden door particulieren ook voor ondernemers. Maar anders dan bij particulieren, spelen de jaarstukken van het bedrijf een belangrijke rol bij een echtscheiding waar een ondernemer bij betrokken is.
Daarom is het goed om hier voldoende bij stil te staan. De onderneming vertegenwoordigt een deel vermogen, maar het is ook de inkomstenbron van de ondernemer. En dan kan er ook nog sprake zijn van pensioen in de onderneming of zijn er prive-zaken gefinancierd door de onderneming (en/of de Holding BV). Doordat al deze zaken met elkaar samenhangen in een onderneming, is een scheiding van een ondernemer een complex vraagstuk, waar ik jullie stap voor stap mee doorheen neem.
Onder mijn begeleiding of door een externe partij wordt de waarde van de onderneming bepaald. We stellen ook het inkomen van de ondernemer vast, voor de verdeling van de kinderkosten en eventuele partneralimentatie.
Ik begeleid jullie naar een goed gesprek
Ik ben in het bezit van een mediation-diploma, zodat ik jullie als adviseur bij echtscheiding op een neutrale en onpartijdige manier bij kan staan in dit proces. Als mediator in Zuid-Holland, waaronder Rotterdam en Den Haag, weet ik dat er soms (even) ruimte moet zijn voor verschillen van mening en uiteenlopende gevoelens.
Bij veel stellen is de fase waarin je een goed gesprek met elkaar kunt voeren al een tijdje voorbij. Toch is dat nodig om uiteindelijk tot goede afspraken te komen, waar jullie beiden achter kunnen staan.
Ik hanteer mijn mediation-vaardigheden om de gesprekken zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast zal ik jullie, zeker op financieel vlak, uitleggen welke keuzes er zijn, wat de voor- en nadelen van iedere keuze zijn, etcetera.